Groenten, fruit en zuivel van Nederlandse bodem zouden voorrang moeten krijgen in de supermarkt. Dat vindt Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Carla Dik-Faber. Ze gaat minister Carola Schouten vragen in gesprek te gaan met supermarkten en de levensmiddelenindustrie om bij de inkoop bij voorkeur te kiezen voor Nederlands product. ‘Fair trade voor de agrariër om de hoek’, zoals ook NFO-voorzitter Gerard van den Anker uitdraagt.

In de radio-uitzending van Dit is de dag van afgelopen maandag legt Dik-Faber uit dat de eieren voor de productie van mayonaise bijvoorbeeld uit Oekraïne komen, een land waar kippen in kooien worden gehouden die we in Nederland niet meer willen. Ook consumenten moeten in de supermarkt makkelijker kunnen kiezen voor lokaal voedsel. “Dat is goedkoper en duurzamer”, aldus Dik-Faber. In dezelfde uitzending reageerden Richard Schouten van het GroentenFruit Huis en Marc Jansen van het CBL minder positief op de voorstellen van Dik-Faber.

Bekijk ook de uitzending van WNL van maandag 29 oktober en het artikel in Trouw.

LTO Nederland start campagne #watkrijgtdeboer
Gelijktijdig met de media-aandacht die Carla Dik-Faber krijgt voor haar initiatief voor meer lokale groenten en fruit start LTO Nederland de campagne #watkrijgtdeboer. Met de online-campagne wil LTO meer aandacht vragen voor de inkomenspositie van boeren en tuinders. Aan de hand van voorbeelden van consumentenprijzen en boerenprijzen laat LTO de scheve situatie zien waar consumenten veelal geen weet van hebben. LTO baseert zich bij de prijzen op cijfers van het CBS en WUR.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 oktober 2018 - 20:01