Dit jaar is ongeveer 84 procent van de honingbijenvolken de winter goed doorgekomen. Dat is vergelijkbaar met vorig jaar toen 86 procent de winter overleefde. Bij meer dan de helft van de imkers (55%) overleefden alle volken de winter.
WUR-onderzoeker Bram Cornelissen noemt de cijfers over de bijensterfte niet verontrustend. “Maar we moeten wel alert blijven en de vinger aan de pols houden”, zegt hij. Over de oorzaken van de bijensterfte zeg hij: “Er kunnen meerdere oorzaken zijn van sterfte. Een betere bewustwording voor de bijengezondheid kan een verklaring zijn voor de beperkte bijensterfte, maar of dat een verklaring is voor deze cijfers kunnen we niet zeggen.”

Voor dit onderzoek zijn imkers van de ledenlijsten van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) en Imkers Nederland benaderd met een digitale enquête. Dit jaar hebben 763 imkers meegedaan, die samen 5.570 volken hebben, waarvan er 4.695 de winter goed zijn doorgekomen. Het onderzoek is uitgevoerd door WUR, NBV en Imkers Nederland en wordt betaald door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Nefyto.
Het onderzoek staat los van de tellingen die de NBV onder haar leden uitvoert en waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het bericht ‘Wintersterfte bijen blijft onder de 10 procent’.

 

Bron: wur.nl

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 8 mei 2018 - 14:57