Met een combinatie van zonnepanelen, windenergie en een batterijsysteem is het mogelijk energie-neutraal fruit te bewaren en te sorteren. In een brief aan de gemeente Buren roepen Gebr. Peters Fruithandel, Oostveen Maurik, Fruitstation Van Arkel en Van Ossenbruggen Fruit samen met de NFO de gemeenteraad op om een standpunt in te nemen over het gebruik van nieuwe energiebronnen, en dan met name windmolens.

Windmolens zouden een forse bijdrage kunnen leveren aan de energievraag van de bedrijven, zo blijkt uit de berekening die door bouwbedrijf JCVANKESSEL is opgesteld. Zonnepanelen leveren alleen overdag elektrisch, terwijl windmolens ook ’s nachts elektriciteit opwekken. Een windmolen met een ashoogte van 60 m zou een groot deel van de energievraag van een koelbedrijf kunnen afdekken. Daarnaast is een batterijsysteem nodig om gegarandeerd altijd over stroom te beschikken.
“De in de berekening gebruikte windmolen is qua grootte net zo’n soort molen als in Flevoland overal staan. We hebben ook gerekend met kleine windmolens, maar dan moet je er heel veel van neerzetten om hetzelfde rendement te halen. Dat is ook niet wenselijk”, licht Paul van Bergen van bouwbedrijf JCVANKESSEL toe.

Hij ziet de brief als een eerste stap om met de gemeente Buren in gesprek te gaan over hoe de fruitsector energie-neutraal gemaakt kan worden. Het is de bedoeling dit initiatief ook naar andere gemeenten in de Betuwe uit te rollen.

Lees de folder en de factsheet (berekening) voor meer informatie.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 8 november 2022 - 17:01