Colruyt Group heeft de licenties van twee nieuwe appelrassen gekocht. De retailer gaat de nieuwe appelsoorten via drie Belgische fruittelers introduceren op de Belgische markt. Colruyt neemt daarbij de kosten voor introductie en marketing op zich, terwijl de telers verantwoordelijk zijn voor de teelt. Inzet is een residuarm en lokaal geteelde, smaakvolle appel op de markt te brengen die zich in het segment tussen Jonagold en Pink Lady zal positioneren. De eerste oogst wordt in de herfst van 2019 in de winkel verwacht.
Het gaat om de rassen Coryphée en Magic Star. De eerste soort komt uit het veredelingsprogramma van ZOUK, dat nauw gelieerd is aan boomkwekerij Johan Nicolaï. Coryphée is een kruising tussen Rubinstep (Pirouette) en Nicoter (Kanzi) en heeft een hoge tolerantie tegen schurft en meeldauw. De appel, met een Fuji-uiterlijk, is een week na Gala oogstrijp.

Magic Star is ontwikkeld door Fresh Forward, een spin-off van WUR. De appel is een kruising tussen Elise en een WUR-selectie en is schurftresistent (Vf) en weinig gevoelig voor meeldauw. De (donker)rode appel is oogstrijp vanaf half oktober tot begin november.

Beide rassen zijn geselecteerd op smaak door een klantenpanel van Colruyt Group. Naast een goede smaak was Colruyt vooral op zoek naar een appel die residuarm en lokaal geteeld kan worden. Jan Schockaert, verantwoordelijke Aankoop Fruit Colruyt Group: “We merken dat klanten, naast uiteraard het kunnen eten van een smaakvolle appel, ook de wens uitdrukken om lokaal te kunnen consumeren. Met deze samenwerking komen we hier ruimschoots aan tegemoet”.

Voor de teelt van de nieuwe appels sloot Colruyt Group een overeenkomst met drie van zijn vaste leveranciers: Neven Fruits Waremme, Wolfcarius Fruit Markegem en Gebroeders Bangels Gingelom. De bedrijven beleverden de retailer tot voor kort via de voormalige Veiling Haspengouw en sinds 2016 rechtstreeks. De overeenkomst tussen de bedrijven is dat ze alle drie op circa 90 ha fruit telen. Afgelopen jaar is op de drie bedrijven 5 ha Magic Star geplant en de planning is dat er komend seizoen 40 ha bij komt. Van Coryphée worden de eerste bomen komende winter geplant.
Colruyt heeft van Magic Star aanplantlicenties tot 2021 en handelslicenties tot 2022. De aanplantlicentie van Coryphée, evenals de handelslicenties, loopt tot 2027. In de contracten is opgenomen dat Colruyt ervoor zorgt dat de appels die niet voldoen aan de eisen voor klasse I, worden verwerkt tot sap of appelmoes.

Klik hier voor een filmpje van Colruyt over de nieuwe rassen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 mei 2017 - 19:37