Geen vuurpotten tijdens nachtvorst aansteken, maar comfortabel vanuit tractor nachtvorst bestrijden. Fruitteler en techneut Marc Jacobs uit het Belgische Kozen gaf tijdens de bijeenkomst van Studiekring Guvelingen begin maart een demonstratie. Met de machine rijdt Jacobs brandbaar materiaal uit en steekt dit automatisch aan. VL-service (Sint-Truiden, België) dacht mee en bouwde de machine. Bekijk hier een filmpje van de machine.

De getrokken eenasser lijkt op een mestverspreider, maar verschilt hiervan onder andere door het taps toelopen van het onderste deel van de bak. Onder in de bak draait een vijzel het brandbare materiaal gedoseerd aan de voorkant uit de machine, zodat het materiaal tussen de rijsporen op de grasbaan valt. Aan de achterkant van de machine zit een buis met een gasbrander die continu brandt. Door deze buis vallen volautomatisch aanmaakblokjes die vervolgens brandend op het gestrooide materiaal vallen en dit aansteken. Inmiddels is de hydraulische machineaandrijving veranderd in mechanische aandrijving en werkt de machine sneller.

Jacobs heeft nog weinig ervaring, want de machine is splinternieuw. “Met de berekende tien ton afvalmateriaal per hectare verwachten we wel een veel grotere warmteafgifte dan met vuurpotten”, beredeneert Jacobs. “De hardboardhoekjes – afkomstig van de bodem van de bekende houten fruitkratjes – branden zo’n drie uur als de strook elke zes meter wordt aangestoken. Door om de rij de strook materiaal aan te steken, kan bij een lange vorstnacht het uitrijden en aansteken op de overgebleven grasbanen herhaald worden voor drie uur verlenging.” Daarnaast kan de brandduur van de strook verlengd of verkort worden door respectievelijk de aanmaakblokjes langer of korter dan zes meter uit elkaar te gooien. Als het materiaal en daaronder het gras verbrand is, geven de asresten en de bodem ook nog warmte af. “Zorg wel voor kale zwartstroken, zodat het onkruid daar niet gaat branden of smeulen. Verder is er weinig gevaar”, aldus Jacobs. Een CE-markering heeft de machine (nog) niet.

Ook houtsnippers of -pellets (samengeperst houtafval) zijn bruikbaar. Per hectare is de prijs van 10 ton houtpellets vergelijkbaar met 300 vuurpotten (zie tabel). Daarbij komt wel een kuub gas (€ 40) per nacht en aanmaakblokjes (€ 0,03 per stuk) bij.

 

Tabel. Kosten inzet 300 vuurpotten versus machine nachtvorstbestrijding

Materiaal Hoeveelheid/ha Prijs/eenheid1 Prijs/ha
Vuurpotten 300 stuks  € 6,50  € 1.950,00
Houtpellets2 10 ton  € 2.000,00  € 2.010,00

1) Prijzen zijn exclusief btw en transport, en kunnen afwijken; 2) Bedrijf levert alleen consumentenverpakkingen

Bron: o.a. Houtpellets-Online.EU/J.G. van Dooren B.V.2

De basismachine kost zo’n € 6.000 (excl. btw). De prijs van de aanvoermodule voor de aanmaakblokjes waarvoor Jacobs een oude sorteermachine (wijkende bandsorteermachine) gebruikte, en het aansteekmechanisme (brander € 200) zitten daar niet bij. Daarnaast kan Jacobs de uitworpmodule van het materiaal aan de voorkant vervangen door een zelfgebouwde transportband om bijvoorbeeld onderstammen met champost af te dekken tegen vorst.
Enkele jaren geleden ontwikkelde Jacobs ook een warmtekanon om het brandbare materiaal aan te steken. Daarbij hangt een plaat met daaronder een dieselbrander zo dicht mogelijk boven de strook. Om tijdens nachtvorst sneller het materiaal aan te kunnen steken, wil Jacobs het voorafgaand aan de vorst uitrijden. Standaard mestverspreiders zijn hiervoor niet geschikt: de strook moet smal zijn en midden op de grasbaan liggen. De komende periode moeten de machines zich, indien nodig, bewijzen in kersen en pitfruit.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 maart 2018 - 17:13