Poolse uitzendbureaus die actief zijn in Oekraïne waarschuwen dat de concurrentie op lokale werknemers vanuit Tsjechië, Slowakije en Duitsland toeneemt en dat het steeds lastiger wordt mensen uit Oekraïne bereid te vinden om in Polen te komen werken.
Zo wordt het voor Oekraïners aantrekkelijker om in Duitsland – tegen hogere lonen – te gaan werken. In aanloop naar de inwerkingtreding van de nieuwe Duitse wet die economische migratie naar Duitsland moet vergemakkelijken, zijn bemiddelaars nu al kandidaten aan het werven voor seizoenswerk in Duitsland. Ook ondervinden Poolse uitzendbureaus toenemende concurrentie uit Tsjechië en Slowakije, omdat de lonen in die landen 20 tot 30 procent hoger liggen dan in Polen.

De Poolse Unie voor ondernemers en werkgevers ZPP schat dat bij een potentiële exodus van Oekraïnse werknemers zo’n 500.000 mensen het land zouden kunnen verlaten. Hoewel Polen geografisch aantrekkelijker is, zijn mensen voor meer geld ook bereid verder te reizen. Ook de Pools-Oekraïense kamer van Koophandel ziet de toenemende concurrentie als een bedreiging.
Bron: sadyogrody.pl

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 november 2018 - 20:08