Consumenten gooien 17 procent van het fruit dat ze kopen weg. In totaal gaat het om 4,8 kilo per persoon per jaar. Nederlanders verspilden in 2016 gemiddeld 41,2 kilo voedsel per persoon. Brood wordt het vaakst weggegooid (9,2 kilo), gevolgd door zuivel (6,8 kilo) en groenten (5,7 kilo). Vlees, aardappelen, gebak en koek, sauzen, pasta’s en rijst worden minder vaak weggegooid.
In opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken is eind 2016 onderzoek gedaan naar voedselverspilling bij huishoudens in Nederland. Dit is eerder gedaan in 2010 en 2013. Nederlandse huishoudens verspilden in 2016 gemiddeld 41,2 kilo eten per persoon aan vast voedsel (inclusief sauzen, vetten en zuivel). Er lijkt een dalende trend te zijn ten opzichte van 2013 (47 kilo) en 2010 (48 kilo), maar de gemeten daling is niet significant. Van al het gekochte vaste voedsel wordt 13 procent verspild. Daarnaast verdwijnt er 57 liter drinken per persoon per jaar in de gootsteen of het toilet.
De totale hoeveelheid voedselverspilling in Nederland lag in 2012 tussen de 1,7 en 2,6 miljard kilo. De consument is met 38 procent de grootste verspiller.

In de tv-uitzending van De Monitor op zondag 28 mei kwam het thema voedselverspilling uitgebreid aan de orde. Aan het woord komen vertegenwoordigers van Eosta, Albert Heijn en biovergisters. Bekijk hier de uitzending.

Bronnen: rijksoverheid.nl en biojournaal.nl

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 mei 2017 - 19:25