Crop Solutions heeft de distributie van Fysium in Nederland op zich genomen. Nadat het patent op 1-MCP (bekend van SmartFresh) verviel verkreeg het Belgische bedrijf Jansen PMP eind 2015 een toelating voor Fysium dat eveneens is gebaseerd op 1-MCP. Vorig jaar werden in het kader van een proefintroductie de eerste behandelingen met Fysium uitgevoerd bij fruittelers. De partners binnen Crop Solutions (CZAV, Agruniek Rijnvallei Plant, All Green Solutions (Agrea), CAV Agrotheek en Heijboer) waren daar toen, naast BASF, ook al bij betrokken. In 2016 werden 40 cellen behandeld met Fysium, met goed resultaat. In verband met de nachtvorstschade is de belangstelling dit jaar minder groot dan vooraf gehoopt. Johan Buis van Crop Solutions verwacht dat dit jaar een kleine 100 cellen behandeld zullen worden.
De toediening van Fysium gebeurt niet zoals bij SmartFresh in de cel, maar de stof 1-MCP wordt met een apparaat net buiten de cel geproduceerd en vervolgens naar binnen geleid. De voorbereiding in de vorm van het juist afvullen van de cartridges wordt uitgevoerd bij Agruniek Rijnvallei Plant in Waardenburg. De medewerkers van de bij CropSolutions aangesloten bedrijven begeleiden dit concept met technische ondersteuning van CAF (Centrale Adviesdienst Fruitteelt).
CropSolutions is ook de Nederlandse distributeur van na-oogstbehandelingsmiddel Penbotec, eveneens een product van Janssen PMP.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 25 juli 2017 - 16:53