Onderzoekers van het Julius Kühn Instituut in Duitsland hebben ontdekt welk eiwit nodig is voor de overdracht van bacterievuur op appel. Om resistente rassen te kunnen ontwikkelen, is het nodig te weten hoe gastheer en ziekteverwekker met elkaar omgaan. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat een enkel eiwit (AvrRpt2EA) van de bacterie voldoende is om de ziektesymptomen op appel te veroorzaken.
In het algemeen worden effectoreiwitten geproduceerd door de bacterie en geïntroduceerd in de cellen van de plant. Sommige soorten wilde appels hebben speciale resistente eiwitten die helpen de binnenkomende bacterie te herkennen en een afweerreactie in gang te zetten.
Met de ontdekking van het eiwit AvrRpt2EA is weer een stukje van de puzzel in het ontstaan van bacterievuur opgelost, maar welke processen nog meer een rol spelen in het ziek worden van de plant, moet nog verder worden onderzocht.
Naast het team van het Julius Kühn Instituut werken ook onderzoekers uit de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland aan de oplossing van dit vraagstuk.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 november 2018 - 19:27