NFO en Delphy hebben in afstemming met Fruitacademie de afgelopen weken een succesvolle cursus voor de teelt van houtig kleinfruit en blauwe bessen georganiseerd. Tijdens drie cursusdagen in april en mei passeerden verschillende facetten van de teelten van rode bes, braam, framboos en blauwe bes de revue. In totaal volgden circa tien deelnemers een of meerdere onderdelen van de cursus. De cursus werd gegeven door de kleinfruitadviseurs van Delphy.

De ochtenden waren ingevuld met theoretische kennis over onder andere economie, gewasbescherming, teelt en bemesting. In de middagen is een breed scala aan praktijkbedrijven bezocht. Hierbij kwam de teelt van rode bes in kassen, onder tunnels en in de open grond aan bod, maar ook de opkweek van frambozenplanten en de bramenteelt onder kappen met verschillende rassen en teeltsystemen. De derde dag was gericht op de teelt van blauwe bes. Verschillende ziekten en plagen die in de ochtend behandeld waren, konden ’s middags in het echt bekeken worden. De combinatie van theorie en praktijk was volgens de deelnemers een interessante en boeiende opzet.
De deelnemers waren telers die een nieuwe teelt overwegen of daadwerkelijk gaan opzetten, hun medewerkers en ook een imker die meer inzicht in de teelt wilde. Sommigen kozen ervoor alleen het onderdeel met de teelt van hun keuze te volgen.

Foto: In een frambozenaanplant werd het substraat beoordeeld; was het vochtig genoeg en goed doorworteld?

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 mei 2017 - 19:06