Tegen de verwachtingen in is de export van Turkse groenten en fruit naar Rusland de afgelopen maanden sterk gedaald. Oorzaak is de dalende koers van de roebel ten opzichte van de dollar. Komende maand praten vertegenwoordigers van de Russische en Turkse ministeries van Economische Zaken over een mogelijke oplossing: de handel in roebels en lira zonder gebonden te zijn aan de dollar. 

Op een bijeenkomst van exporteurs in het Turkse Antalya werd bekend dat de export van Turkse groenten en fruit in december met 20 procent was gedaald ten opzichte van december 2013. Dat leverde de Turkse exporteurs een verlies op van 55 miljoen dollar. In november was een vergelijkbare daling te zien. De verwachting was juist dat Turkije sterk zou kunnen profiteren van de boycot die Rusland oplegde aan de EU, de VS, Canada, Australië en Noorwegen.

De afgelopen jaren is de waarde van de Turkse lira aanzienlijk gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Doordat de Russische roebel eind 2014 eveneens daalde naar een laagterecord, was de handel tussen Turkije en Rusland, die normaal in dollars verloopt, niet interessant meer. Nu willen beide landen zonder tussenkomst van de dollarkoers de exportweer een oppepper geven.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 13 januari 2015 - 17:49