“Het leggen van verbanden tussen bestaande of verzamelde informatie is de basis voor precisiefruitteelt”, aldus Johan Booij (WUR). Booij gaf een inleiding over Akkerweb tijdens de innovatiemarkt over precisiefruitteelt vorige week dinsdag op Proeftuin Randwijk.
Akkerweb, ontwikkeld door WUR en Agrifirm, is een platform waarbinnen reeds bestaande openbare achtergrondkaarten – onder andere luchtfoto’s, bodemkaarten en perceelgrenzen – en weersgegevens toegankelijk zijn.
Telers kunnen hun verzamelde perceeldata, mits gekoppeld aan de gps-coördinaten, toevoegen aan hun Akkerweb-account, zoals spuit- en bemestingsregistratie en sensordata. “Akkerweb kan die gegevens visualiseren met een app, zoals de opbrengst (pluk), een bodemscan of dronebeelden”, somt Booij enkele fruitteeltvoorbeelden op. Resultaten uit wetenschappelijk onderzoek kunnen in apps worden verwerkt als praktische hulpmiddel voor de teler. Daarnaast kan Akkerweb de adviezen omzetten in taakkaarten om het werk door machines te laten uitvoeren.
Via de Delen App kunnen telers hun eigen gegevens van Akkerweb delen met bijvoorbeeld hun adviseur of leverancier. Wel blijft de teler te allen tijde eigenaar van zijn gegevens en deelt Akkerweb die nooit zonder toestemming van de teler.
Omdat Akkerweb een open platform is, kan iedereen apps ontwikkelen en koppelen aan het platform, bijvoorbeeld apps voor de fruitteelt. Om de kosten van het platform – zonder winstoogmerk – te dekken vraagt Akkerweb wel een bijdrage voor de app.
Klik hier voor het aanmaken van een gratis account om alvast toegang te krijgen tot de achtergrondkaarten. In Fruitteelt verschijnt zaterdag een artikel over praktische toepassingen van precisiefruitteelt die op de door IDC Randwijk georganiseerde innovatiemarkt werden gepresenteerd.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 12 juni 2018 - 20:53