De Fruitigste meisjes hebben afgelopen maandag fruit uitgedeeld op basisschool De Vlindertuin in Den Bosch, als aftrap van het nieuwe Schoolfruitseizoen. De Brabantse vlogsters Britt & Lynn hielpen leverancier Herman Halm uit Lienden (niet de man op de foto) met het uitdelen, en testten hun fruitteeltkennis met de Appelquiz die ze samen met de klas deden. Fruitbedrijf Halm levert Elstar, Conference en waspeen.
Dit jaar doet een recordaantal scholen mee met het Schoolfruitprogramma. Bijna 520.000 leerlingen van 3.026 basisscholen in Nederland ontvangen de komende 20 weken drie keer per week groente en fruit op school. Het aantal deelnemende scholen stijgt elk jaar en is nog nooit zo hoog geweest als dit jaar.

De groente en het fruit worden geleverd door acht erkende leveranciers. Dit zijn Van Boekel AGF, C.J. den Daas B.V, Freshweb B.V., Gebr. Van Aarle B.V., Vitamine&Zo B.V., Fruitbedrijf Halm B.V., Willem Dijk AGF B.V. en Drogenbroek’s Fruit B.V. Deze leveranciers zijn erkend voor twee schooljaren.

Nieuw in de regeling is dat 20 procent van de producten moet bestaan uit groenten. Ook moet een product minimaal 70 gram per portie wegen bij een minimaal gewicht van 300 gram per week. Om voldoende afwisseling te creëren, mag maximaal 20 procent van de geleverde producten bestaan uit hetzelfde product.
Een andere wijziging is dat voortgezet-speciaal-onderwijsscholen deel kunnen nemen. Voor de volledige regeling zie rvo.nl.

Bevorderen consumptie groente en fruit
Doel van het EU-Schoolfruit- en groenteprogramma is het aanleren van gezonde eetgewoonten bij kinderen. In Nederland eten kinderen gemiddeld 102,5 gram fruit per dag en 79 gram groente (VCP 2012-2016). Bij volwassenen is dat nog minder. Dit terwijl de aanbevolen hoeveelheid varieert van 150 tot 200 gram fruit en 100 tot 200 gram groente afhankelijk van de leeftijd.
Naast het uitdelen bevat het programma ook een aantal lessen over groente en fruit. Leerkrachten die meer willen doen met voedseleducatie, kunnen gebruik maken van de aanvullende Smaaklessen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 12 november 2019 - 17:59