Brevis (heeft sinds een week een toelating) testen op Elstar onder hagelnet is volgens Fruitconsult-adviseur Jos de Wit (rechts op foto), een interessante proef. Deze demo werd behandeld tijdens de inloopavond van de NFO-mutantenproef Elstar van 8 september. “Met Brevis onder hagelnetten zijn nog weleens negatieve ervaringen mee. Vooral als de bomen oost-west staan. De lichthuishouding is toch anders onder netten. Bovenin is het goed, maar onderin is er minder licht.” Interessante factoren aangezien Brevis dunt doordat het de fotosynthese remt en daardoor vruchtval versterkt. Op de proeftuin is er gespoten met een vroege bespuiting (22 mei) en/of late bespuiting (1 juni). Oftewel rondom het stadium 8-10 mm en 12-14 mm. De weersomstandigheden waren volgens De Wit niet optimaal tijdens de eerste bespuiting. Hieromtrent zijn nog wel wat vraagstukken wat nu zorgt voor een goed effect. “Is het nou de mm’s? De mm’s + temperatuur of vooral de temperatuur?” De factor temperatuur lijkt volgens De Wit wel een positief effect te hebben. De dubbele toepassing liet toch wel een fikse dunning zien, waarbij weinig vruchten meer over waren voor een correctiedunning. 
Er zijn helaas ook voorbeelden bekend dat Brevis bladverbranding veroorzaakt. “Stel je spuit een middel als Movento en 2 dagen erna Brevis dan kan er verbranding optreden.” Verder zijn er ook bedrijven die de toepassing enkel bovenin de boom uitvoeren. “Met de ervaring die we nu hebben, raad ik aan om tweezijdig te spuiten.”
Regalis remde de groei van Elstar PCP fors en zorgde niet voor een significante toename van vruchten blijkt uit een proef die Fruitconsult aanlegde op de proeftuin. De bomen stonden rond 5/6 mei in volle bloei en zijn vroeg (13 mei) en/of laat (11juni) behandeld met 1,25 kg Regalis Plus. Een eenmalige vroege toepassing, in de kop zichtbaar minder scheuten. Twee keer 1,25 kg/ha gaf een groter effect. “Er is weinig volume bijgekomen, want er zijn geen extra scheuten bijgekomen.” Het onderdeel bloemknopvorming is dan ook interessant bij dit object. Wat betreft de vruchtaantallen: Onbehandeld 120 vruchten per boom; eenmalige vroege toepassing 127 en tweemaal toepassen 129 vruchten.
 
Dit bericht is geplaatst op donderdag 10 september 2015 - 17:31