Hectisch, enerverend, boeiend. Met die woorden vat Erik Smidt zijn vijfjarige verblijf samen als landbouwattaché op de Nederlandse ambassade in Moskou, zo valt te lezen in een interview op AgroBerichten Buitenland. Als op 1 augustus 2014 de grens met Rusland dichtgaat ligt er de belangrijke taak om als ambassade een goede adviseur voor bedrijven te zijn, want wat mag er wel de grens over en wat niet?

Minder import, verhoging van de eigen landbouwproductie
“Het actueel en snel informeren van het bedrijfsleven heeft ertoe geleid dat Nederland nog steeds een behoorlijke marktpositie heeft in Rusland,” zegt Smidt. “Maar wel op andere markten. Kassenbouwers, zaadproducenten en bijvoorbeeld leveranciers van fokvee hebben hun positie weten te versterken. Tientallen Nederlandse bedrijven uit de agrofood-sector zijn de laatste jaren in Rusland actief geworden.” Meeuwes Brouwer die als landbouwraad Rusland ondermeer Rusland in zijn portefeuille heeft, vult dit rijtje nog aan met plantaardig uitgangsmateriaal, vries-, koel- en opslagfaciliteiten, stalinrichting, sorteer- en verpakkingsapparatuur, machines, verwerkingslijnen en tuinbouwkassen, inclusief de inrichting ervan.”
De komst van deze bedrijven heeft volgens Brouwer en Smidt ook alles te maken met de nieuwe economische strategie in Rusland. Smidt: “De Russische overheid wil af van de invoer van voedingsmiddelen. Minder import, verhoging van de eigen landbouwproductie en op termijn uitvoer. Het land heeft de ambitie om de voedselschuur van de wereld te worden.” De lokale landbouwproductie wordt daarom fors gestimuleerd. “Dat biedt kansen voor leveranciers van plantaardig en dierlijk uitgangsmateriaal, maar ook voor stallen- en kassenbouwers en producenten van landbouwmachines.”

Made in Russia
Smidt constateert dat niet alleen het economisch beleid is gewijzigd, maar ook het consumentengedrag. “Vijf jaar geleden ging de voorkeur van consumenten uit naar producten uit het buitenland. Nu kiezen Russen massaal voor ‘made in Russia’. Die toegenomen vraag stimuleert de lokale landbouwproductie. En dat biedt dan tegelijkertijd weer kansen voor ons land. Er is grote behoefte aan hoogwaardig fokvee, onderstammen van fruitbomen en technologie. Met respect wordt daarbij gekeken naar de toppositie die Nederland inneemt op het agrarische wereldtoneel.”

Succes boeken in Rusland? Laat je zien
Inmiddels zijn veel Nederlandse agrobedrijven in Rusland gevestigd. Smidt geeft onmiddellijk toe, Rusland is geen gemakkelijk land om actief te worden. De regels waar het bedrijfsleven aan moet voldoen, veranderen regelmatig. Daar moet een ondernemer mee om kunnen gaan. “Daarom raad ik bedrijven altijd aan om eerst op zoek te gaan naar een lokale partner die weet hoe de hazen lopen. Russen kijken de kat uit de boom, het duurt een tijd voordat ze zaken willen doen. Persoonlijk contact is daarbij cruciaal. Een ondernemer die in Rusland succes wil boeken, moet zich regelmatig laten zien. Uiteindelijk komt die investering er altijd uit, want er kan in dit land veel winst worden gemaakt.”

Dit bericht is geplaatst op donderdag 30 november 2017 - 16:56