Goed gekoelde kersen bederven minder snel, blijven steviger en de steelkleur gaat minder hard achteruit. Onderzoekers aan het Pacific Agri-Food Research Centre in Canada onderzochten hoe groot de invloed van de temperatuur is op het afleven van kersen.

In Canada en de VS worden kersen veelal voor het verpakken door middel van hydro-cooling teruggekoeld naar 3 tot 5°C kerntemperatuur. Uit het onderzoek blijkt dat de kerntemperatuur na het verpakken nauwelijks meer daalt. Alleen wanneer pallets in een koude luchtstroom worden geplaatst worden de kersen nog verder gekoeld, maar vaak alleen in de buitenste kisten.

In de proef is de situatie nagebootst waarbij kersen gedurende zes weken in een container staan voor transport. De hardheid en steelkleur gaan veel harder achteruit bij kerntemperaturen van 3 tot 5°C dan bij 0,5°C. Ook was er meer vruchtbederf, maar hierop had de situatie in de boomgaard ook grote invloed. Op het gewichtsverlies en de butsen had de temperatuur een minder sterke effect. De proeven werden uitgevoerd met het ras Sweetheart. 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 13 maart 2015 - 12:30