Delphy is op de proeftuin nieuwe gewassen op Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat gestart met een rassenproef honingbes (Lonicera caerulea). Honingbes is een nog vrij onbekende besssensoort en afkomstig uit noordelijke streken in Europa en Rusland/Siberië. De bes wordt ook wel blauwe honingbes, Siberische blauwe bes of Haskap genoemd. De bes kan het bessenseizoen vervroegen, omdat het gewas al vanaf half mei rijpe bessen geeft. De bessen zijn donkerblauw, zacht met bijna onmerkbare zaadjes en een zoete smaak die aan blauwe bessen doet denken. De bessen zijn langgerekt en variëren in vorm van ovaal tot tonvormig en kunnen tot 4 cm lang worden.
anuit diverse plaatsen zijn rassen verzameld. Deze rassen worden vergeleken op teeltwijze en opbrengstpotentie. Honingbes is zowel machinaal als handmatig te oogsten, beide mogelijkheden worden getest.
Dit product mag, volgens de officiële wetgeving echter nog niet worden verhandeld in Europa. Het areaal in Europa is wel sterk groeiende, met name in Polen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 juli 2017 - 19:44