Dieven hebben het de laatste weken gemunt op pluktractoren. Bij de NFO zijn inmiddels vijf gevallen bekend waarin een fruitteelttractor werd gestolen. Drie tractoren, van twee telers, werden uit boomgaarden bij Hoedekenskerke en Oudelande. De dieven kozen alleen de meest courante tractoren uit en laadden deze vermoedelijk in drie bestelbussen. De bussen met Duitse kentekens zijn die nacht door een voorbijgaande vrachtwagenchauffeur gezien. De afgelopen week zijn nog twee tractoren uit boomgaarden in het Zeeuwse Waarde en in de Achterhoek gestolen. Het parkeren van een tractor uit het zicht en zonder contactsleutels is helaas niet meer voldoende om diefstal te voorkomen.

Politiewoordvoerder Alwin Don van Politie Zeeland-West-Brabant, meldt desgevraagd dat in Walcheren en Zuid-Beveland de afgelopen drie weken zeker negen landbouwvoertuigen zijn gestolen. Het gaat om zes tractoren, twee zitmaaiers en een minishovel. De politie heeft van deze diefstallen aangiften opgenomen en heeft ze in onderzoek. De diefstallen op een rij.
Hoedekenskerke. 19 op 20 september aan de Molenstraat twee tractoren van het merk Renault.
Oudelande. 24 op 25 september in een boomgaard aan de Zeedijk een tractor.
Grijpskerke. 27 op 28 september van een boerderij aan de Hondegemseweg een gifgroene minishovel.
Zoutelande. In diezelfde nacht bij een horecaonderneming aan de Melsesweg een zitmaaier.
Waarde. 1 op 2 oktober aan de Plasseweg een blauwe Ford tractor uit 1978.
Oostkapelle. 7 op 8 oktober uit een schuur aan de Zwanenburgseweg een groene tractor, merk Deutz, bouwjaar 2010 en in dezelfde straat een kleine tractor en een zitmaaier. Deze voertuigen stonden in een stal en onder een overkapping op het erf van een boerderij.

De politie vermoedt dat de daders met meerdere voertuigen, zoals een vrachtauto of bestelbus, de diefstallen plegen. Ze adviseert eigenaren de trekkers voldoende te beveiligen en tenminste op slot te zetten.
Alwin Don: “Heeft u informatie over een van deze diefstallen, neem dan telefonisch contact op met 0900-8844. Ziet u ’s avonds of ’s nachts een verdachte situatie? Bel dan onmiddellijk 112.”

Dit bericht is geplaatst op woensdag 9 oktober 2013 - 18:16