Perengalmug, beter bekend als dikkoppen, lijkt dit jaar vaker de kop op te steken (zie foto: actuele situatie). Alliance voorlichter Arie van Horssen: “de aantasting is veel meer dan andere jaren.” Het is volgens hem echt een opkomend probleem. Vooral Beurré Alexander Lucas en Gieser Wildeman moeten het ontgelden, maar ook valt het de voorlichter op dat er meer aantasting in Conference voor komt.

CAF-voorlichter Aryan van Toorn ziet niet direct een forse toename, maar vooral een vrij wisselend jaar. “Als ze er zitten dan is het ook in vrij ernstige mate.” In februari/maart, bij een paar mooie dagen, kunnen ze al gaan vliegen. “Het was soms raar weer dit voorjaar en wij zagen op ons depot dat ze pas met Pasen gingen vliegen.” Op het CAF depot in Zeeland wordt de perengalmug al meerdere jaren gemonitord door afgevallen aangetaste vruchtjes in te graven en zo de larven vervolgens te laten overwinteren. In het voorjaar monitort de CAF wanneer de muggen dan gaan vliegen.
Telers die al ruim voor Pasen toch al een bespuiting hebben uitgevoerd zijn dus wellicht te vroeg geweest. Aan de andere kant wordt vanuit de telers ook nogal eens getwijfeld aan de werking van de huidige beschikbare middelen die vaak minder breedwerkend zouden zijn. Naast perengalmug ziet Van Horssen namelijk weer een toename van ‘oude bekenden’, zoals de appel- en perenzaagwesp, appelbloesemkever en de groene appelwants.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 4 juni 2015 - 17:34