Omdat de keuringseisen voor onkruidspuiten pas aan het eind van 2016 zijn gepubliceerd, legt de NVWA dit jaar bij wijze van overgang nog geen sancties op als een spuit daar niet aan voldoet. Dat was een belangrijke toelichting bij dit onderdeel op de Noord-Hollandse Fruitteeltdag, uitgelegd door een medewerker van Stichting Kwaliteitseisen voor Landbouwwerktuigen.
Deze stichting heeft net als voor boomgaardspuiten de Europese normen vertaald naar een keuringsprotocol voor onkruidspuiten. Ook die moeten drie jaar na de productiedatum worden gekeurd. Maar daarna hoeft dat slechts om de zes jaar. Ook de eisen aan de spuit zijn niet onoverkomelijk; tenminste voor enkele rijen. Want de vereiste driftreducerende doppen bieden in meerrijensystemen onvoldoende soelaas, zo bleek tijdens de discussie bij de keuring van een nieuwe en een oude onkruidspuit.

De verdeling is bij onkruidspuiten geen verplichte keuringseis, maar de verplichtte driftarme doppen spuiten onvoldoende ver voor meerrijensystemen. Foto’s: Anton Oostveen

Tijdens de Noord-Hollandse Fruitteeltdag werden organisatoren Rijk Zander en Max Baas vanwege hun jarenlange inzet in het zonnetje gezet. Beide organisatoren kregen van commissie-voorzitter Ed van der Geest en NFO-kringvoorzitter Cees Masteling een bos bloemen overhandigd.

Meer over de keuring van onkruidspuiten is te lezen in het artikel over de Noord-Hollandse fruitteeltdag, dat volgende week verschijnt. Daarin ook aandacht voor perenbladvlo en ultrasone besturing van zelfrijdende hoogwerkers.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 13 juni 2017 - 19:21