Dit jaar startte Farmertronics met het verder ontwikkelen van hun elektrische prototype eTrac. De onbemande, elektrisch aangedreven smalspoortractor – 1,30 m breed (buitenkant banden) en 2,50 m lang – werkt nu volledig elektrisch en weegt inclusief 30kWh-accu zo’n 800 kg. Ten opzichte van het eerder geplande prototype (eTrac-20) is de aftakas vervallen en wordt de hefinrichting elektrisch aangedreven. De omzetting naar een mechanische aftakas en hydraulische hefinrichting kostte te veel elektriciteit. Dit betekent dat voorlopig alleen elektrisch aangedreven werktuigen mogelijk zijn of dat de eTrac als (pluktrein)trekker dient. Met een accu van 30 kWh moet de eTrac acht uur kunnen werken; met een 15 kWh-accu is dit vier uur.

Een andere wijziging ten opzichte van de eTrac-20 met een 20 kW-aandrijving heeft het huidige prototype nu nog twee motoren van 4 kW die elk een van de twee achterwielen aandrijven. Het neuswiel van de driewieler wordt niet aangedreven, maar zorgt ervoor dat de eTrac actief in de juiste richting wordt gestuurd. Zo kan de eTrac, net als een maairobot, om zijn (achter)as draaien. De doorontwikkeling werd mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit het stimuleringsfonds van Metropoolregio Eindhoven.
Tijdens de Agrarische Dagen Someren op 7 en 8 september 2019 wordt de eTrac gedemonstreerd als pluktreintractor. “Dit is de eerste serieuze proef waarbij de eTrac drie volle pluktreinkarren zal trekken van totaal zo’n 1.200 kg gewicht”, meldt Thieu Berkers (Farmertronics). “Momenteel gebruiken we nog een radiografische joystick voor de besturing. Tijdens de agrarische dagen houden we een crowdfundingactie om financiering te krijgen voor het verder doorontwikkelen van de eTrac, zoals autonoom rijden met behulp van rtk-gps en een app.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 11 december 2018 - 17:58