Een nieuwe fruitvlieg zorgt voor drastische maatregelen in Nieuw-Zeeland. De vangst van één mannelijke Queensland fruitvlieg (Bactrocera tryoni) in het Nieuw-Zeelandse Auckland leidde tot acute maatregelen. Rond de vangstplek legde men een cordon aan van 1,5 kilometer om verdere verspreiding te voorkomen. Deskundigen hangen vallen op en speuren tuinen af om meer fruitvliegen te ontdekken. Zij willen zo snel mogelijk weten of het slechts één enkel exemplaar was of dat het om een populatie gaat. Burgers mogen geen vers fruit en groenten uit het gebied meenemen om zo de mogelijke plaag in te dammen.

De overheid in Nieuw-Zeeland ziet de fruitvlieg als grote bedreiging voor de fruit- en groenteteelt die jaarlijks voor ruim 2 miljard dollar export zorgt. Ook voor de wijnbouw is deze fruitvlieg bedreigend.

Nieuw-Zeeland was vrij van deze fruitvlieg, maar in Australië is het één van de meest schadelijke insecten in groenten en fruit. Australië geeft jaarlijks bijna 130 miljoen dollar uit om de fruitvlieg onder controle te houden.

 

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 1 juni 2012 - 15:30