In Australië zijn drie fruitteeltgebieden getroffen door de enorme branden in het land. Adelaide Hills (South Australia) werd vlak voor Kerst getroffen en het afgelopen weekend, 4 en 5 januari, kwam de vuurzee ook richting Bilpin (New South Wales) en Batlow (New South Wales).
In een persverklaring zegt Phil Turnbull, voorzitter van Apple and Pear Australia (APAL) dat in South Australia 25 ha hardfruit is beschadigd. Sommige telers zijn zwaarder getroffen dan andere. In New South Wales naderde het vuur tot dicht bij de boomgaarden, maar bleven de aanplanten in de meeste gevallen net gespaard. “Het is nog te vroeg om de omvang van de schade vast te stellen, maar sommige telers proberen al wel toegang te krijgen tot hun eigendommen”, vertelt Turnbull.

Focus op komende oogst
Montague is een van de getroffen bedrijven in Batlow. Van de 75 ha appelaanplant is slechts een klein deel beschadigd. “In onze boomgaard staan meer dan 200.000 appelbomen, maar slechts 5.000 bomen aan de randen hebben schade opgelopen”, laat Scott Montaque weten. Het bedrijf evacueerde al het personeel uit voorzorg uit de regio. “Ondanks dat er aanzienlijke schade is aan sommige boomgaarden en gebouwen in de regio Batlow, zijn we dankbaar dat veel huizen en gebouwen gespaard zijn gebleven”, aldus Montague. Ook verwacht hij van zijn boomgaarden nog een goede oogst te hebben.
Een ander bedrijf, N&A Group in Batlow, zegt op fruitnet.com aanzienlijke schade te hebben opgelopen in een van de appelaanplanten. Twee andere locaties bleven gespaard. In een verklaring zegt het bedrijf: “Ondanks dat we voor de moeilijke taak staan om onze boomgaard de komende weken te herstellen van de schade, focussen we ons ook op de goede kwaliteit productie die we eind februari hopen te oogsten.”

Naast daadwerkelijke schade ondervindt de sector ook indirecte schade van afgesloten wegen. Met name de groente- en fruithandel ondervond de afgelopen week hinder van de wegafsluitingen.

Rookschade bij wijndruiven
Ook Stuart Moncrieff, die werkzaam is voor Adama in het gebied, bevestigt dat de gevolgen van de branden enorm zijn. “Er zijn branden in alle staten Australië. In sommige regio’s brandt het, vanwege een gebrek aan regen, al drie maanden. Een beangstigende gedachte nu we nog drie maanden heet en droog weer in het vooruitzicht hebben”, aldus Moncrieff. “Vanwege de langdurige droogte zijn de watervoorraden op de bedrijven erg laag. Nu veel water ook nog eens gebruikt wordt voor de bestrijding van de branden, wordt de beschikbaarheid van water dit jaar een grote uitdaging in veel regio’s.”
Naast de daadwerkelijke gevolgen van het vuur dat aanplanten aantast, noemt Moncrieff ook de rookschade in de wijnbouw: “Soms is er directe schade vanwege het passerende vuur, maar indirect is er rookschade aan het fruit. De rook heeft invloed op de kwaliteit van de wijndruiven, waardoor een kwalitatief goed wijnjaar in gevaar komt.”

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 7 januari 2020 - 19:21