Pruimenbladvlo (Cacopsylla pruni) is een vector van het schadelijke fytoplasma ‘Candidatus Phytoplasma prunorum’. Omdat fytoplasmabestrijding met bijvoorbeeld antibiotica niet mogelijk is, onderzoekt het Julius Kühn-Institut in samenwerking met IS Insect Services (beide Duitsland) het massaal wegvangen van pruimenbladvlooien met massavallen. Hierbij vormt het afstoten en aantrekken (push-and-pull-methode) de basis voor deze bestrijding.
Bij de klassieke push-and-pull-methode in graan zorgen planten met een voor schadelijke insecten afstotende (repellente) werking dat deze insecten buiten het cultuurgewas blijven. Planten met aantrekkelijke geurstoffen buiten het cultuurgewas lokken de schadelijke insecten uit het graan. Nieuw is de ontwikkeling van kunstmatige componenten op basis van plantengeurstoffen door IS Insect Services. In tegenstelling tot sexferomonen (gebruikt bij verwarringstechniek) werken deze stoffen op zowel mannelijke als vrouwelijke pruimenbladvlooien. Dispensers brengen de repellente geurstoffen gericht in de boomgaard en ‘overstemmen’ zo de aantrekkelijke geur van steenfruit. Pruimenbladvlooien vinden daardoor geen steenfruitbomen als voedselbron, maar worden in een val gelokt en onschadelijk gemaakt. Momenteel wordt een pull-component als lokstof voor massavallen ontwikkeld om pruimenbladvlooien in de val te krijgen.
Het fytoplasma, een celwandloze bacterie, vestigt zich in het bastweefsel van Prunus-soorten waaronder pruimen, abrikozen, nectarines en perziken, en veroorzaakt zo het European Stone Fruit Yellow (ESFY). Bij met EFSY aangetaste bomen verkleurt het blad geel met lagere oogsten als gevolg. Uiteindelijk gaan aangetaste bomen dood.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 maart 2017 - 15:17