Zo’n 250 bezoekers, een grote verscheidenheid aan thema’s, een – ondanks de Russische boycot – redelijk positieve stemming én een flinke portie regen. Dat waren de belangrijkste ingrediënten van de tiende editie van de Apfeltag, die vrijdag 15 augustus plaatsvond op de Duitse proeftuin DLR-Rheinpfalz. Voor Nederlandse bezoekers waren vooral de resultaten van een dunmiddel interessant, daarnaast trok een proef met een mobiele windmachine veel bekijks.

Met name fruittelers uit het Rheinland en de Duitse deelstaten Nordrhein-Westfalen en Rheinland-Pfalz bezochten de Apfeltag. Bij een rondgang over de campus kregen zij diverse noviteiten voorgeschoteld, zowel door toeleveranciers uit de boomkwekerij- en fruitsector als door onderzoekers van de betrokken instanties. Ook Nederlandse en Belgische boomkwekerijen, waaronder Fruitboomkwekerij René Nicolaï, Verbeek Boomkwekerijen en Boomkwekerij W. Roelofs, vertelden welke nieuwigheden er in de pijplijn zitten. De LVWO (Staatliche Lehr- und Versuchsanstalt für Wein- und Obstbau Weinsberg) bracht de nieuwe Barbarossa-appel voor het voetlicht.

Het beproefde dunningsmiddel komt in 2015 mogelijk ook beschikbaar voor Nederlandse telers. Volgens de leverancier kunnen telers hiermee tot 80 procent aan kosten besparen ten opzichte van handdunning. De voorlopige resultaten van de proeven, die sinds twee jaar worden uitgevoerd op Klein-Altendorf, laten zien dat inzet van het dunningsmiddel zeer effectief is.

De rondgang werd verlevendigd met diverse demonstraties, onder meer van de Freilandwind BSR 5: een mobiele windmachine van tien meter hoog. Tevens: diverse nieuwe werkplateaus; de mogelijkheden van champost als bodemverbeteraar en een automatiseringssysteem om fruitmot te monitoren.

Dit bericht is geplaatst op maandag 25 augustus 2014 - 14:11