Geert van Gessel, voorlichter steenfruit bij het CAF en kennisconsulent steenfruit PT/NFO, heeft vorige week in samenwerking met mechanisatiebedrijf H. Hol & Zoon in Meteren een dunproef bij pruim opgezet. Met de Darwin-dunmachine is in twee pruimpercelen (Opal en Reine Victoria) in Buurmalsen machinaal gedund. De Darwin-dunmachine maakt opgang in de appelteelt, maar veel ervaring in het Nederlandse steenfruit is er niet. Dit ondanks de vaak grote dunbehoefte van de meeste pruimenrassen.

Vrijdag 6 april leek een ideale dag, het was mooi droog weer en de bloemen van Reine Victoria stonden op het proefperceel voor 60 tot 80 procent open. Het waren relatief mooie, rijkbloeiende en slanke spillenbomen op de zwakkere onderstam VVA-1. De Darwin-machine is niet geschikt voor zeer brede pruimenbomen met een sterk gestel, maar op deze proefpercelen met relatief smalle bomen presteerde de machine goed. Volgens Van Gessel was het wel even zoeken naar de juiste instellingen. Omdat de onderste takken relatief ‘overdund’ en beschadigd werden, werd uiteindelijk op de onderste deel van de as met snoerlijsten met slechts de helft van de snoeren/draden gereden.

De objecten met machinaal en chemisch dunnen worden het komende jaar gevolgd. Een bezoek aan de proefpercelen met een studiegroep van steenfruittelers van het CAF staat al op het programma.

Dit bericht is geplaatst op woensdag 11 april 2012 - 22:00