Terwijl de totale uitgaven aan duurzame voeding stegen, daalden de bestedingen aan duurzaam fruit, groenten en aardappelen. Dat blijkt uit het rapport Monitor Duurzaam Voedsel 2013 van het ministerie van Economische Zaken. De daling bij duurzaam fruit bedroeg 5,1 procent ten opzichte van 2012. Die daling was het grootst bij supermarkten, gevolgd door de horeca. Bij speciaalzaken werd juist meer besteed aan duurzame groenten en fruit. De consumenten kochten in 2013 wel meer biologische AGF, maar minder Fairtrade, Rainforest Alliance en Milieukeur.

In 2013 steeg de totale omzet van voedsel dat dier- en milieuvriendelijk is geproduceerd, met ruim 10 procent naar een totaal van € 2,5 miljard. Staatssecretaris Sharon Dijksma: “De cijfers bevestigen dat de vraag van mensen naar dier- en milieuvriendelijke producten stevig doorzet. We zijn er nog niet, maar het informeren van consumenten over duurzaam produceren werpt vruchten af. Mensen kiezen steeds bewuster wat zij op hun boodschappenlijstje zetten. Door deze positieve ontwikkeling is duurzaam voedsel met afstand de belangrijkste groeimarkt voor onze voedingssector.”

Dit bericht is geplaatst op maandag 30 juni 2014 - 10:25