De Europese Commissie wil oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen verder uitbannen en kleine ondernemers beter beschermen. De Commissie lanceerde vorige week een voorstel waarin nationale overheden toestemming krijgen sancties op te leggen aan bedrijven die de regels overtreden.
In het voorstel zegt EU-commissaris Philip Hogan dat hij late uitbetalingen voor voedingsproducten wil uitbannen en lastminute afzeggingen van bestellingen wil verbieden. Ook het achteraf wijzigen van de contractvoorwaarden en leveranciers laten betalen voor niet-verkochte producten, moet verboden worden, vindt hij. Andere voorwaarden moeten alleen mogelijk zijn als hierover ondubbelzinnige afspraken tussen partijen zijn gemaakt. Het gaat hierbij om het terugnemen van overtollig product door leveranciers, een boeteclausule voor het verplicht leveren van producten, en het laten betalen door leveranciers voor de promotie van producten die door de afnemer worden verkocht.
Het gaat vooralsnog om voorstellen waarover nog definitief besloten moet worden.
Al eerder nam de Europese Commissie maatregelen, zoals het Supply Chain Initiative, om leveranciers van voedingsproducten beter te beschermen. Tot nu toe waren deze maatregelen weinig effectief. Door opnieuw met maatregelen te komen, maakt Hogan duidelijk dat hij de bescherming van de producent serieus neemt.

De NFO vindt het een goede zaak dat er gewerkt wordt aan eerlijke handelspraktijken. Door de ongelijke verhoudingen in de keten, is het goed dat hier ook vanuit overheden werk van wordt gemaakt.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 april 2018 - 20:13