Voor u ligt alweer de laatste Fruitteelt van 2014. Het was voor velen onder u een zeer vroeg jaar met een zeer overvloedige oogst. Maar het begin van het nieuwe afzetseizoen bleek uitermate lastig. Een grote oogst en oude voorraden zaten u in de weg. En vlak voor de oogst kwam daar nog bij dat Rusland de markt voor uw product dichtgooide. De gevolgen van de boycot waren voor u fors. In de drukke oogsttijd, waarin de regeling voor groen oogsten nog deels onduidelijk was, moest u ingrijpende beslissingen nemen. Los van het feit of u daarvan gebruik maakte, was de prijsvorming in de eerste paar maanden van het seizoen ronduit dramatisch.

Over een breed front werd er aan gewerkt om de afzet zo goed mogelijk te laten lopen. Op de binnenlandse markt werd erg veel product afgezet waar ook het grootwinkelbedrijf zijn steentje aan bijdroeg door met veel acties de consumptie van uw product te stimuleren. De NFO heeft deze week de supermarktorganisaties bedankt voor deze inzet.

Zo vlak voor Kerstmis toch ook een aantal positieve punten. Op de Duitse markt werd weer meer Conference afgezet dan vorig jaar. De kans is aanwezig dat Conference ook in de tweede helft van het afzetseizoen in het Duitse winkelschap ligt. Een aantal Conferencetelers kon China als afzetmarkt toevoegen, maar er moeten meer nieuwe markten komen. NFO en Frugi Venta werken daar aan én de overheid speelt hierin een belangrijke rol. Door de boycot groeide dit bewustzijn bij EZ. Het ministerie gaat op verzoek van de sector de capaciteit bij het ministerie voor dit doel uitbreiden.

De verwachting is dat het zuidelijk halfrond volgend jaar minder het vizier op de EU zal richten. Deze week maakte de EU bekend dat ze de interventieregeling met een halfjaar wil verlengen. De NFO had hier ook voor gepleit omdat deze regeling de laatste maanden toch een bodem in de markt heeft gelegd. Het is daarom een noodzaak dat ze wordt verlengd en deze werking kan behouden.

Desalniettemin, de prijsvorming is matig, maar wel beter dan aan het begin van het afzetseizoen. Laten we vertrouwen hebben in de genoemde lichtpuntjes voor de tweede helft van het afzetseizoen en laten we als sector in het nieuwe jaar volop voor deze lichtpuntjes gaan. Voor nu wens ik u en uw gezin mede namens het NFO-hoofdbestuur en de -medewerkers prettige kerstdagen en een goede jaarwisseling toe.

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 13 maart 2015 - 14:07