Wageningen UR werkt aan een techniek waarmee partijen appels en peren voor export eenvoudig kunnen worden gecontroleerd op de aanwezigheid van fruitmot. Daarnaast is een systeem in ontwikkeling waarmee eventueel aanwezige fruitmotten zonder residu kunnen worden uitgeschakeld. De NFO is een van de partners in het project Phytotec dat in opdracht van Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen wordt uitgevoerd.
De detectie van fruitmot is slechts één onderdeel van het project Phytotec. Binnen Phytotec wordt gekeken naar ontsmettingstechnieken voor allerlei plagen in de tuinbouw, zoals witte vlieg, trips en de tomaten-mineermot. Doel is eind 2019 bruikbare technieken te hebben ontwikkeld waarmee de praktijk aan de slag kan. Of dat lukt, hangt af van het succes van de huidige onderzoeken legt WUR-onderzoekster Yu Tong Qiu uit.
Bij het detecteren van fruitmot wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde hyperspectrale imaging-techniek; het meten van de lichtdoorlatendheid van de vrucht. De kleur van het doorvallende licht bij door fruitmot aangetaste appels blijkt te verschillen van die van onaangetaste vruchten. In de afgelopen periode zijn ook proeven bij peer gedaan. Het lijkt erop dat bij peer meerdere opnames per vrucht moeten worden gemaakt voor een goed resultaat. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de fruitmotdetectie in het sorteerproces wordt geïmplementeerd.

Voor het elimineren van de fruitmot wordt de High Speed CATT-methode getest. CATT staat voor Controlled Atmosphere Temperature Treatment en is een in de VS toegepaste techniek. Bij deze methode worden de vruchten bij een bepaalde luchtsamenstelling korte tijd verwarmd, waardoor de fruitmotten niet overleven. Bottleneck was tot nu toe de snelheid van opwarming: om de fruitmotten te doden zonder de vruchtkwaliteit te benadelen is een korte, snelle opwarming nodig. Het afgelopen jaar is de behandeling pas enkele maanden na de oogst uitgevoerd, wat te veel kwaliteitsverlies tot gevolg had. Komend seizoen zal de behandeling direct na de oogst plaatsvinden.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 mei 2018 - 20:13