Tijdens de opendeurdag pitfruit bij pcfruit afgelopen vrijdag werd het eerste automatische hagelnet in de fruitteelt gedemonstreerd. Pcfruit liet boven een negen rijen breed Conference-perceel (2.000 m2) een vlaknetsysteem – geschikt voor een drierijenspuit – van Fruit Security Holland plaatsen.
Het vlaknet bestaat uit drie delen van bijna 10 meter breed, die elk drie bomenrijen overdekken (totaal zo’n 30 meter). De elektromotor kan in vijf minuten tijd de drie vlaknetdelen in één keer openen of sluiten. Momenteel wordt het hagelnet nog met de hand bediend, maar pcfruit laat bediening via de smartphone nog inbouwen. Het automatische hagelnet kan ook gekoppeld worden aan een radar- of weerstation om het openen of sluiten volledig te automatiseren. “Blijf wel altijd zelf actief het weer volgen”, voegde Jef Vercammen (pcfruit) toe. Klik hier voor het filmpje van het automatische hagelnet bij pcfruit.
Afhankelijk van de perceelinrichting kan één elektromotor 0,4 tot 0,5 hectare openen of sluiten. Naast een netaansluiting (230 Volt) kan ook een zonnepaneel met accu voor elektriciteit zorgen.
Door het stijgende aantal onweersbuien, met kans op hagel, richt pcfruit zich met het demoperceel met automatisch hagelnetsysteem op de toekomst. “De laatste acht jaar verhagelden we al drie keer, ook dit jaar op tweede pinksterdag. In de vijfentwintig jaar voor 2000 verhagelden slechts één keer”, aldus Vercammen die al 33 jaar bij pcfruit werkt. Landelijk steeg volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) in België het aantal onweersdagen van ongeveer 55 in 1928 naar zo’n 95 onweersdagen in 2007.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 21 juni 2018 - 14:48