De eerste Aziatische hoornaar in Nederland is afgelopen weekend gesignaleerd in Zeeland. Ron van de Roer uit Dreischor plaatste afgelopen zondag foto’s van het insect op waarneming.nl. De Wageningse bijenexpert Bram Cornelissen bevestigde dat het dier op de foto’s de Vespa Vetulina, ofwel de Aziatische hoornaar, is.
In een begin deze maand gepubliceerd artikel in het blad Resource van de WUR, schrijft Cornelissen dat de hoornaar recent nog in het Belgische Doornik is gesignaleerd. Dat is zo’n 70 kilometer van de Nederlandse grens. Het diertje kan 30 à 40 kilometer per dag vliegen, maar omdat het seizoen nagenoeg voorbij is, verwachtte Cornelissen de eerste exemplaren in Nederland pas op zijn vroegst volgend jaar. De hoornaar komt sinds 2004 voor in Europa. Het insect kwam destijds met vracht vanuit China Frankrijk binnen.
Cornelissen onderzoekt wat de mogelijke gevolgen van de komst van de hoornaar kunnen zijn voor bijenhouders en de bestuiving in zijn algemeenheid. De Aziatische hoornaar is een insecteneter en de honingbij staat prominent op het menu.
Zowel de WUR als de Nederlandse Bijenvereniging kon geen toelichting geven op de waarneming van de eerste Aziatische hoornaar in Nederland en de betekenis daarvan voor bijen en bestuiving.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 19 september 2017 - 19:29