De eerste drierijen-Wannerspuit is klaar. Dealer Hoogendoorn Landbouwmechanisatie in Houten heeft de spuit onlangs afgeleverd bij Fruitbedrijf Van der Grift in Nieuwegein. De drierijer borduurt voort op het tweerijenmodel dat Wanner al langer in het assortiment heeft. Van der Grift reed al meerdere jaren met twee tweerijers, maar met de komst van hagelnetten op zijn bedrijf ruilde hij één tweerijer in. Een drierijer erbij, paste sindsdien beter op het bedrijf.

Behalve dat de spuit hydraulisch verstelbaar is in de breedte, is het ook mogelijk om de spuitleiding met blaasmonden verder naar de buitenste rij te schuiven. De klant kan de breedte naar plantafstand bestellen. De doorlaathoogte is verkrijgbaar tot maximaal 3,50m.

Wanneer de teler, volgens Maarten de Heer van Hoogendoorn Landbouwmechanisatie, netjes werkt, is het mogelijk om zo’n 25 procent middelenterugwinning te behalen. Wanner werkt hiervoor met de bekende reflectieschermen. Volgens De Heer is dat juist het sterke punt ten opzichte van de concurrentie. Die heeft geen terugwinning bij de drierijers. Tevens kijkt hij met veel interesse naar het onderdeel variabele luchtondersteuning (vlos), zoals KWH die heeft. Dit staat bij hen hoog op het lijstje. De ventilatoren op de Wanner kunnen wel vast ingesteld worden op luchtdruk en met één druk op de knop omwisselen bij het inrijden van de volgende rij. Het opbouwen van een ondermaaier staat ook nog op het verlanglijstje. Dat is goed voor de stabilisatie van de spuit, maar de kosten maken De Heer nog wat terughoudend.

De drierijer kost (inclusief spuitcomputer met touchscreen, tandemas en elektronische tankmeting) circa € 62.500, dat is ongeveer 20 procent meer dan het kleine broertje.

Dit bericht is geplaatst op woensdag 31 juli 2013 - 08:50