De teelt is deels letterlijk en zeker figuurlijk nog in de knop, maar de eerste hagelschade is al gemeld. OFH ontving na afgelopen weekend acht meldingen van schade op Conference. In het zuidwesten van het land en in Noord-Holland, Flevoland en de noordkant van de Betuwe viel de meeste hagel.

 

De hagelschadeverzekering van de OFH gaat in wanneer de eerste bloemblaadjes van het meerjarig hout vallen. Bij Conference is dit moment, met name in het zuidwesten van het land, inmiddels gepasseerd. Meer noordelijk volgt dit moment komende week. Vanaf het vallen van de bloemblaadjes zijn de vruchtjes gevoelig voor hagelschade.

Gert Jan van Dijk (OFH) benadrukt dat telers, wanneer dat nog niet gebeurd is, hun hagelverzekering op orde moeten brengen. Tot 1 mei kunnen de verzekerde bedragen worden geactualiseerd, daarna kan alleen nog worden verhoogd zolang geen hagelschade is opgetreden.

 

Nachtvorstschade rode bes

Ook in de teelt van rode bes is op een enkel bedrijf hagelschade opgetreden, maar nog belangrijker is de nachtvorstschade die in de nacht van 16 op 17 april is opgetreden. NFO-vakgroepvoorzitter René Simons spreekt met name over de regio Noord-Brabant waar de schade behoorlijk is. “Ik hoor van verschillende telers dat er per tros vijf tot zes bloemen bevroren zijn”, geeft hij aan. In de teelt van rode bessen is het niet mogelijk over het gewas heen te beregenen omdat dan trosbreuk optreedt. Daarom wordt veelal onderlangs beregend of wordt in de avond voordat nachtvorst wordt voorspeld het perceel ‘nat gezet’. Ondanks deze maatregelen is de schade toch fors.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 24 april 2012 - 18:00