Hoewel de bloei nog maar amper achter de rug is, hebben hagelbuien helaas alweer de eerste schade aan zowel hard- als zachtfruit veroorzaakt. Een buienlijn die zich afgelopen vrijdag gedurende de dag van west naar oost over het land verplaatste veroorzaakte de eerste schade. Ook op zaterdag waren er door heel het land geregeld hagelbuien.
Bij de OFH waren tot vanmiddag 25 à 30 meldingen binnen vanuit de fruitsector. De meldingen komen met name uit het Rivierengebied, Zeeland, Oost-Brabant, Limburg en Flevoland. Over de mate van de schade kan Gert Jan van Dijk van OFH nog weinig zeggen. “De meldingen komen momenteel allemaal via de mail binnen, waardoor ik de mensen zelf niet heb gesproken. Ook vanwege het vroege tijdstip in het seizoen is nog moeilijk te zeggen hoe groot de schade uiteindelijk zal zijn”, aldus Van Dijk.
Op social media circuleren beelden van vruchtjes die een flinke tik hebben gehad tot inslagen door de schil heen. Zie bijvoorbeeld het Twitter-bericht over de schade op Proeftuin Randwijk.

Dit bericht is geplaatst op maandag 4 mei 2020 - 17:30