In de periode 2012-2016 aten zowel mannen als vrouwen in de leeftijdsgroep 1-79 jaar, gemiddeld 113 gram fruit en compote per dag; in de onderzoeksperiode 2007-2010 was dit nog 8% lager. Dit blijkt uit de nieuwste voedselconsumptiepeiling van het RIVM, die op 20 november gepubliceerd is.
Naast een voorzichtige verbetering van de fruitconsumptie, lijkt het ook met de consumptie van groenten de goede kant op te gaan. Nederlanders eten ook minder vlees en drinken minder suikerhoudende dranken. Toch is er nog veel gezondheidswinst te behalen, omdat de meeste Nederlanders zich nog niet aan de Richtlijnen goede voeding houden.

Enkele feitjes op een rij:
– Nederlanders eten gemiddeld 130 gram fruit, noten en olijven per dag. Hiervan is 113 gram fruit en 6 gram compote. Vrouwen eten meer fruit (125 gram/dag) dan mannen (102 gram /dag).
– Mannen eten iets meer fruit (116 gram /dag) dan jongens (102 gram /dag). Vrouwen eten meer fruit (129 gram /dag) dan meisjes (107 gram /dag). Kinderen inde leeftijd van 14-18 jaar eten het minste fruit.
– Volwassenen en kinderen met overgewicht/obesitas eten minder fruit dan volwassenen en kinderen met een normaal tot ondergewicht.
– Hoogopgeleide volwassenen eten meer fruit dan laagopgeleide volwassenen. Ook kinderen met hoogopgeleide verzorgers eten meer fruit dan kinderen met laagopgeleide verzorgers.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 22 november 2018 - 16:48