De opgebruiktermijn voor rodenticiden die telers buiten bij bedrijfsgebouwen kunnen inzetten ter bestrijding van muizen en ratten, loopt 1 januari 2015 af. Wegens risico’s op doorvergiftiging naar roofdieren en -vogels werden per 1 juli 2014 alle buitentoepassingen voor deze middelen al ingetrokken.

Nieuwe aanvragen voor gebruik rondom bedrijfsgebouwen en woningen zijn op dit moment in behandeling bij het Ctgb. Deze toelatingen komen er zeer waarschijnlijk wel, maar de middelen kunnen alleen ingezet worden volgens een protocol dat opgenomen wordt in een certificering.

Het volgen van een van de vele cursussen over knaagdierbeheersing die nu gegeven worden, zal niet voldoende zijn. Er dreigen een forse administratieve last en hoge scholingseisen. Vorige week heeft een succesvolle lobby plaatsgevonden naar de politiek. Onder druk van een motie van de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Wilma Mansveld van I&M toegezegd om mogelijk nog dit jaar met een brief te komen over de veel te zware administratieve last die lijkt te ontstaan. Begin volgend jaar gaat I&M in gesprek met de agrarische sector over een praktische aanpak.

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 13 maart 2015 - 14:19