Oude aanplanten Elstar moeten vervangen worden, maar het huidige Elstar-areaal mag zeker niet uitbreiden. Dat adviseren de NFO-productgroep Appel en een brede vertegenwoordiging van afzet- en adviespartijen. De partijen bespraken onlangs de resultaten van het derde jaar van de Elstarmutantenproef, een onderzoek dat uitgevoerd wordt in opdracht van de NFO in het kader van Elstar, altijd raak.

Afzetpartijen stellen vast dat de binnenlandse Elstar-afzet weer is gestegen, ondanks de toenemende populariteit van (buitenlandse) clubrassen. Er is echter een beperking aan de hoeveelheid die in het binnenland goed kan worden afgezet. Daarom brengen de betrokken partijen het plantadvies voor Elstar naar buiten.

Vorig jaar werd, denkend vanuit de markt, het gezamenlijke advies uitgebracht om te selecteren op gladde en helderrode mutanten met een egale blos en geen onderzoek meer te doen naar de gestreepte mutanten. Voorlopig vinden de partijen het nog niet nodig om een verdere mutantenselectie te maken. Binnenkort verschijnt in Fruitteelt een artikel over de meest recente resultaten van de mutantenproef.

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 22 april 2016 - 08:44