Tijdens de NFO-Kennisdag is de naam van de nieuwe Elstar-mutant van boomkwekerij Fleuren onthuld: Elstar EKE. De mutant is vernoemd naar raseigenaar en fruitteler Eke van Vliet uit Marknesse. Hij vond de knopmutant in 2006, die tot vijf dagen later plukrijp is dan de Elshof. Volgens Fleuren ideaal, gelet op de arbeidsfilm in de pluk met Conference en Elstar.
Jaren op rij zag Van Vliet aan de schaduwzijde in Elstar Elshof dezelfde, zeer goed roodkleurende Elstarmutant met een mooie ronde vorm. Van Vliet zocht vervolgens samenwerking met boomkwekerij Fleuren, die nu hoofdlicentiehouder is. Hoe onderscheidt deze mutant (zit in virusvrij maken traject) zich van andere Elstar-mutanten? Sjaak Walraven (boomkwekerij Fleuren): “Het is een zeer helderrode en gladde appel in de lijn van de mutantenproef van de NFO en WPR.” Van Vliet: “Als het een verbetering is voor Nederland, dan wil ik daar graag aan meewerken.”

In Nederland en Duitsland staat er nu 2,5 hectare van de nieuwe mutant, ook op de proeftuinen. De bewaarbaarheid van de appels is tot dusver goed, maar wordt uiteraard verder gevolgd.
 

Dit bericht is geplaatst op maandag 21 november 2016 - 10:59