Tijdens de feestelijke opening van de Kazachstaanse ambassade in Den Haag was er ook aandacht voor de Nederlandse fruitsector. Ambassadeur Magzhan Ilyassov is een echte fruitkenner en werkte eerder, samen met de president van Kazachstan, mee aan het boek ‘De appelboom komt van origine uit… Kazachstan’.

De opening van het nieuwe ambassadegebouw was dan ook een ideale gelegenheid om de Kazachstaanse roots van de appel te verbinden aan de Nederlandse fruitsector. Boomkwekerij Ebben uit Cuijk schonk de Elstar-boom als vriendschapsboom namens de hele branche. Voorafgaand aan de receptie werd de boom recht voor de entree van de ambassade geplant door de het Kazachstaanse ambassadeursechtpaar, een hoge ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Honorair consul Rini Wagtmans.

Fruitteler Johan van Os uit Papendrecht leverde namens de NFO verse appels, zodat alle genodigden naar huis gingen met een goodiebag met daarin een Elstar, een Jonagold en een Golden Delicious.
Omdat ook de tulp zijn oorsprong kent in Kazachstan, leverde ook de bollenbranche zijn aandeel aan de opening en straks ook bij de aanleg van de tuin rondom de ambassade.

Dit bericht is geplaatst op maandag 16 oktober 2017 - 11:05