Vanaf begin augustus is het biologische insecticide Met52 (OD) beschikbaar voor onder andere de klein- en steenfruitteelt. Het middel wordt gedistribueerd door Bayer Crop Science. Deze vloeibare uitvoering bevat de schimmel Metarhizium anisopliae stam F52 (zelfde stam als waar het granulaatmiddel Bio1020 uit bestaat) en past in de ontwikkeling dat er steeds meer groene middelen beschikbaar komen. “We zetten in op groene middelen en bouwen steeds meer een portfolio op”, legt Joost Nijssen, fruittteeltadviseur bij Bayer uit. Met52 is een insectenpathogene schimmel en heeft een brede waardreeks van insecten, zoals trips, mijten en pruimenmot. De werking is een contactwerking van de schimmel op het insect. Bij contact met een waardinsect hecht de spore zich vast op het oppervlak, begint te kiemen en dringt het insect binnen. De schimmel verspreidt zich verder door het insect en tast de organen aan waardoor het sterft binnen 3-7 dagen. Het middel is veilig voor nuttige insecten en bestuivers.
Vlamings-voorlichter Jelle Gerstel is enthousiast over het middel, want een goed insecticide is volgens hem zeer welkom. “Het is belangrijk vanwege de goede integreerbaarheid.” Ook het feit dat er geen MRL voor het middel is vastgesteld is volgens hem uitermate belangrijk. Hij is wel benieuwd hoe de schimmel zal werken onder diverse omstandigheden, denk aan warmte, koude, en hoge of lage luchtvochtigheid. Het is volgens Gerstel geen middel om zo bij de teler over de schutting te gooien, er moet goed uitgelegd worden wat het voor middel is en hoe het werkt. CAF-adviseur Geert van Gessel vult aan dat het middel nog weinig gebruikt is en er eigenlijk ook nog weinig proefresultaten zijn.
Met52 OD heeft sinds 3 juli 2015 een toelating in Nederland en Bayer Crop Science SA-NV en het Canadese Novozymes BioAg hebben nu een meerjarige distributie-overeenkomst getekend. Voor meer informatie over de toelating en doseringen klik hier.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 29 juni 2017 - 19:00