Afgelopen zomer is het EU-project Life Zero Residues opgezet. Het heeft als doel de productie en de vraag naar residuvrij steenfruit te stimuleren. Binnen het project onderzoekt men alle aspecten binnen de keten. De EU streeft naar een percentage van 75 procent residuvrij steenfruit na afloop van de oogst en dat in de bodem nog maar 20 procent van de residuen voorkomt. Ook moeten nieuwe verpakkingen zorgen voor een 20 procent langer uitstalleven en moeten de telers de residuvrije producten voor een 10 procent hogere prijs kunnen verkopen. Tot slot moet van alle afvalfruit 80 procent verwerkt worden tot babyvoeding door middel van pascalisatie (een vrij nieuwe conserveringsmethode). Onder leiding van de Universiteit van Zaragoza in Spanje werken Nederlandse en Spaanse bedrijven samen in dit project. De Nederlandse partners zijn TOP bv in Wageningen en Chez Pascal in Helmond. Met het project is in totaal 3,45 miljoen euro gemoeid, waarvan 1,64 miljoen euro Europees geld. Het project loopt tot 2017. 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 24 oktober 2013 - 11:50