De besmetting van Hepatitis A na het eten van bevroren frambozen, vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in vervuilde frambozen. Dat concludeert de EFSA (European Food Safety Authority) na onderzoek. Om het infectiegevaar te verminderen, adviseert de EFSA bevroren frambozen een warmtebehandeling te geven. Vanwege het gezondheidsrisico stelt de autoriteit dat landen scherpe controles moeten instellen op het naleven van de warmtebehandeling. Bovendien moet er extra voorlichting komen over de risico’s van Hepatitis A.

Sinds 2013 zijn in Europa 240 gevallen van Hepatitis A-besmetting gerapporteerd na het eten van bevroren frambozen. Infecties zijn geconstateerd in Italië, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Finland, Ierland, Noorwegen, Nederland, Zweden en het Verenigde Koninkrijk. EFSA houdt er rekening mee dat het aantal infectiegevallen toeneemt en overslaat op nog meer landen. 

Dit bericht is geplaatst op maandag 16 juni 2014 - 14:21