De Europese Voedsel en Waren Autoriteit EFSA zegt dat mogelijk 1.444 mensen besmet zijn met hepatitis A na het eten van bevroren kleinfruit. Het is mogelijk dat nog steeds besmet fruit in de voedselketen aanwezig is. Het advies is bevroren kleinfruit één minuut te koken voor consumptie.

De uitbraak werd voor het eerst vastgesteld in mei 2013 in Duitsland. Sindsdien is het virus in twaalf Europese landen op bevroren fruit gevonden. Negentig procent van de besmettingen vond plaats in Italië. Het onderzoek naar de oorzaak wees uit dat zieke consumenten Bulgaarse bramen en Poolse rode bessen het vaakst hadden gegeten. Beide landen zijn marktleider in de handel in bevroren bessen. De besmetting vond volgens de EFSA plaats bij de verwerker of mogelijk al tijdens de teelt. Het is lastig te achterhalen hoe hepatitis A zich precies verspreidt, omdat veel partijen bessen worden vermengd. Schoon water en een goede (persoonlijke) hygiëne spelen een belangrijke rol in het voorkomen van besmetting.

Hepatitis is een ontsteking van de lever en wordt ook wel geelzucht genoemd. Hepatitis A is een minder ernstige vorm van hepatitis en komt vooral voor bij kinderen. 

Dit bericht is geplaatst op maandag 29 september 2014 - 14:10