Europese burgers eten dit seizoen behoorlijk meer appels en peren dankzij de lage prijzen. Onderzoekers van het Amerikaanse ministerie van landbouw becijferen dat de appelconsumptie binnen de EU-28 dit seizoen op 8,7 miljoen ton zal uitkomen. Dat is 1 miljoen ton meer dan in 2013/’14. Kanttekening is dat ook de verliezen vanwege niet-oogsten en de voorraden in dit cijfer zijn meegenomen. Maar desondanks ligt de consumptie beduidend hoger.

Bij peer rekenen de onderzoekers op een kleinere stijging: 2,02 miljoen ton tegen 1,96 miljoen ton in 2013/’14. De onderzoekers constateren dat de perenconsumptie, net als die van de meeste andere groenten en fruitsoorten, onder druk staat. Maar dit jaar worden iets meer peren gegeten vanwege de lage prijzen. De gemiddelde perenconsumptie per EU-burger bedraagt 4,0 kg per jaar. In Oostenrijk, Italië, Portugal en Spanje worden de meeste peren gegeten, gemiddeld 9 kg per persoon per jaar. Meer noordelijk, in Frankrijk, de Benelux en de noordelijke landen ligt de perenconsumptie op gemiddeld 5 kg per persoon per jaar. Inwoners van Centraal- en Oost-Europese landen eten de minste peren, gemiddeld 2 kg per persoon per jaar of minder.

Het Amerikaanse rapport gaat uit van een commerciële appelproductie van 11,7 miljoen ton en een perenproductie van 2,2 miljoen ton in de EU-28.

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 13 maart 2015 - 12:47