Schrijnwerkers Plants , Driesvenplant (beide uit Nederland), Dolyna-Agro (Oekraïne) en het James Hutton Instituut (VK) zijn een samenwerking aangegaan onder de naam Blueberry Breeding Consortium. De bedrijven willen samen nieuwe blauwebessenrassen gaan ontwikkelen voor de Europese markt.
Het Schotse James Hutton Instituut heeft de plantenkwekers betrokken bij het rasonderzoek om zo alle kennis over de teelt en ontwikkeling van blauwe bessen samen te brengen. Leon Schrijnwerkers: “Het James Hutton Institute heeft wel ervaring met andere zachtfruitsoorten, maar nog niet zoveel met blauwe bessen. Wij hebben ervaring met het kweken van blauwe bessen en kunnen de onderzoekers daarin ondersteunen. Bijvoorbeeld welk substraat het best gebruikt kan worden of advies geven over de watergift. Ook over kruisingen van soorten met goede eigenschappen kunnen wij adviseren.”
De huidige rassen die gebruikt worden in de blauwebessenteelt zijn afkomstig uit Amerika. “Er zijn op dit moment zes goede soorten. We willen graag nieuwe soorten ontwikkelen die geschikt zijn voor het Europese klimaat”, vertelt Schrijnwerkers. Belangrijkste voorwaarde voor een nieuw ras is een goede smaak, daarnaast zijn stevigheid, houdbaarheid, kleur en vorstbestendigheid belangrijke eigenschappen.
Het consortium hoopt binnen vijf jaar een ras te vinden dat voldoet aan deze eisen.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 10 augustus 2017 - 17:09