In heel Europa hadden fruittelers de afgelopen weken te maken met ongunstige bloeiomstandigheden. Hoewel in Nederland het bloeiweer in de laatste week van april met sneeuw, korrelhagel en temperaturen die nauwelijks de 10 °C haalden slecht was, waren de omstandigheden in diverse Europese landen nog extremer.

Zware sneeuwval in Oostenrijk zorgde ervoor dat op grote schaal hagelnetconstructies instortten en onderliggende aanplanten meenamen in hun val. Met name in Steiermark, waar 80 procent van de Oostenrijkse appelproductie vandaan komt, zijn bedrijven zwaar getroffen. Brandweer en zelfs het leger werden ingeschakeld om de sneeuw van nog overeind staande hagelnetten te halen en ingestorte constructies op te ruimen. De totale schade aan appelaanplanten in Steiermark wordt geschat op 100 miljoen euro, 80 procent van de productie is beschadigd.

Ook in Zwitserland, Italië, Kroatië, Duitsland, Slovenië, Polen, Frankrijk en België liepen appels, peren, kersen en kleinfruit schade op door vorst, hagel en sneeuw. In de NFO-nieuwsbrief van 28 april en op nfofruit.nl vindt u een uitgebreid verslag over dit onderwerp met foto’s en een filmpje. Leest u de NFO-nieuwsbrief nog niet? Meld u dan aan via info@nfofruit.nl.

Dit bericht is geplaatst op maandag 9 mei 2016 - 12:12