De Europese perenvoorraad loopt volgens de Wapa-cijfers nu naar het eind. Nederland zou volgens de voorraadcijfers van juni nog 12 miljoen kg in voorraad hebben, België 3 miljoen kg. Europees gezien is er volgens de cijfers nu 62 procent minder Conference in voorraad dan vorig jaar. Dit cijfer is nagenoeg gelijk aan de totale Europese perenvoorraad, namelijk 63 procent minder. Uiteraard geven deze cijfers een wat vertekend beeld vanwege de minimale oogst van 2012.

Normaliter is Spanje het derde land in het rijtje dat nog een redelijke voorraad heeft zitten, dit jaar is dat slechts nog een kleine 700 ton.

Wat betreft de appelvoorraad is er volgens de cijfers Europees gezien nog 54 miljoen kg Jonagold in voorraad, 45 procent minder vergeleken met vorig jaar. Italië is de grootste wat betreft voorraad met nog 136 miljoen kg te gaan, maar dat is wel 30 procent minder dan vorig jaar rond deze tijd. Met nog een voorraad van 33 miljoen kg is de voorraad in Nederland momenteel 44 procent kleiner dan vorig jaar. Polen is het enige land dat dit jaar meer appels in voorraad heeft dan vorig jaar (4%), met een voorraad van nog 56 miljoen kg. In totaal is er dit jaar 33 procent minder appel in voorraad dan in 2012.

Klik hier voor de voorraadtabellen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 juli 2013 - 18:30