Terwijl de perenbomen in bloei staan, wordt in de bodem van de boomgaard al hard gewerkt aan een duurzame gewasbescherming. Daar nestelen in het voorjaar namelijk de oorwormen. Deze nuttige insecten zijn belangrijk bij de bestrijding van insectenplagen in de boomgaard.
In de loop van februari hebben oorwormvrouwtjes hun eieren in zelfgebouwde nestholtes gelegd. Nu is moeder oorworm druk bezig om de 40 tot 50 eitjes schoon te likken om schimmelinfecties en uitdroging te voorkomen. Als de jongen begin mei uitkomen, blijven ze eerst nog een tijdje in het nest bij elkaar, deels gevoed door de moeder, deels zelfstandig op zoek naar voedsel. Bij gebrek aan voedsel eten broers en zussen ook elkaar wel op. Vanaf juni klimmen de oudere dieren de perenbomen in en helpen de teler bij het bestrijden van de perenbladvlo.
Ook ander plaaginsecten op peren- en appelbomen pakt deze generalist aan. Doordat hij uitsluitend ’s nachts actief is, valt hij daarbij minder op dan bijvoorbeeld lieveheersbeestjes. Overdag verstopt hij zich het liefst in kleine holtes of spleetjes.
Fruittelers nemen al een rij van maatregelen, om de oorworm te sparen en hem zo goed mogelijke leefomstandigheden te bieden. Een goede bodemstructuur en een oorwormvriendelijke gewasbescherming horen hier bij. In een driejarig project dat in 2016 van start is gegaan, zoeken negen Noord-Hollandse fruittelers samen met Wageningen Plant Research, NFO en Fruitconsult naar mogelijkheden om nog een stap verder te gaan. Gericht wordt gekeken, hoe de voedselvoorziening voor de jonge oorwormen verbeterd kan worden, om zo veel mogelijk oorwormen de boom in te krijgen.
Naast de bevordering van de aanwezigheid van oorwormen wordt er ook geprobeerd om met een aanpassing van de bemesting de aantasting van de perenbladvlo te verminderen. Alleen aan een goed verzorgde boom kunnen goede vruchten rijpen. Maar met net een streepje minder kan de perenboom ook net iets minder aantrekkelijk gemaakt worden voor de perenbladvlo, zonder op de kwaliteit van de vruchten in te moeten leveren. Door een slimme combinatie van maatregelen willen de telers de bestrijding van de perenbladvlo groener en duurzamer te maken.

Op maandag 20 maart vond op een van de deelnemende bedrijven de aftrap voor het tweede projectjaar plaats. Samen met de deelnemende telers werd de bemestingsstrategie voor 2017 bepaald. Ook werd afgesproken, een beperkt gedeelte van het proefperceel tijdens de eerste bespuiting tegen perenbladvlo onbehandeld te laten. Alleen op deze manier kunnen effecten van de behandelingen op de perenbladvlo-aantasting ook waargenomen worden. Het feit dat alle negen deelnemende telers aanwezig waren getuigt van hun betrokkenheid bij dit project.

EVERGREEN is een samenwerkingsproject van de GreenPort Noord-Holland Noord met 26 bedrijven en 6 onderzoeksinstellingen. Telers in Noord-Holland en het NFO brengen tijd en geld in als co-financiering. Kennispartners in het project zijn o.a. WUR-PPO Randwijk en Fruitconsult.
Het project EVERGREEN wordt mede-gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie en de Provincie Noord-Holland.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 18 april 2017 - 18:40