Zo’n veertig fruittelers uit de NFO-kring Zuid(west) bezochten gisteren meerdere bedrijven in Midden-Nederland. Dit om inspiratie op te doen en om te zien hoe collega’s omgaan met de uitdagingen die op de sector afkomen. Alle voor de fruitteelt relevante thema’s kwamen aan de orde tijdens de dag, inclusief de huidige waterproblematiek.

De dagexcursie, die plaatsvond in het kader van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) en waarbij het gezelschap zich verplaatste met de speciale Waterkaravaan-bus, startte op het fruitbedrijf van Bas en Lena Zevenbergen in Klaaswaal. Dit DAW-demobedrijf zet actief in op het stimuleren van de biodiversiteit. In de grasbanen zijn kruidenmengsels ingezaaid en de ondernemers besteden veel aandacht aan de biodiversiteit in singels en ongebruikte hoekjes van hun bedrijf. Ook doen ze veel aan het voorkomen van emissies. Zo investeerden zij in een overdekte wasplaats met een fytobak, waarbij gewasbeschermingsmiddelen worden afgebroken door micro-organismen. Ook al het erfwater wordt opgevangen en kan bezinken voordat dit in het oppervlaktewater komt.

Daarna stond een bezoek aan de firma De Jong Fruit in Leerbroek op het programma. Hier wordt niet alleen fruit geteeld, maar ook gekoeld, gesorteerd en verpakt. Tijdens de rondleiding kon ook de nieuwe sorteermachine voor peren worden bewonderd, die is voorzien van detectie op inwendig bruin.

In de middag bezocht het gezelschap het zachtfruitbedrijf van Anco van Garderen in Schalkwijk; ook een DAW-demobedrijf. Hier was aandacht voor waterbesparing, het tegengaan van emissies en de gevolgen van de overvloedige regenval van dit voorjaar. In samenwerking met ForwardFarming van Bayer worden veel metingen uitgevoerd bij het water dat op het bedrijf komt en het bedrijf weer verlaat.

De excursie werd daarna vervolgd bij de Van Kessel Fruit in Velddriel, een fruitteelt- en handelsbedrijf. De deelnemers waren onder de indruk van de vele automatiseringsoplossingen om te sorteren en verpakken. Ook werd de teeltlocatie bezocht, met meerdere appelrassen.

Als laatste werd mechanisatiebedrijf Van der Linden in Dreumel aangedaan. Dit bedrijf levert onder meer spuitmachines en machines voor mechanisme onkruidbestrijding. In het kader van emissiebeperking werd meerdere spuiten met 99 procent driftreductie getoond. De dag werd op deze locatie afgesloten met een barbecue.

Volgens Peter Baltus, van de NFO en daarnaast actief voor de sector als DAW-kennismatcher en tevens de buschauffeur van de dag, kwamen alle actuele thema’s die spelen in de sector voorbij tijdens de dag. “Dat was nuttig, er werd veel kennis gedeeld. Daarbij was er een positieve sfeer binnen de groep. Ondernemers gaven aan dat in dergelijke excursies – waarbij ze een kijkje in de keuken kunnen nemen bij collega NFO leden, – een duidelijke meerwaarde geeft. Kortom: het was een goede en positieve dag, vol inspiratie.”

Hieronder vindt u een foto-impressie van de dag.

Foto’s: Peter Baltus

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 20 juni 2024 - 16:42